Guardiola ‘bijt’ de spits af

Guardiola is op dit moment al bezig om zijn ideale elf op papier te zetten voor komend seizoen. De trainer uit Barcelona zal met grote belangstelling het WK voetbal gaan volgen. Misschien ziet hij wel een speler die hij kan gebruiken in zijn systeem. Een nieuwe spits is al een hele tijd geleden gecontracteerd, Robert Lewandowski. Hij komt over van rivaal Borussia Dortmund.

Maar heeft Bayern München wel een spits nodig? En hoe is de verstandhouding van Guardiola met zijn aanvallers?

Henry, over the hill?

Het is geen geheim dat spitsen onder Guardiola het erg moeilijk hebben. In Guardiola’s openingsjaar bij Barcelona bleef hij in de pers volhouden dat hij geen probleem had met Henry, die was overgekomen van Arsenal. Maar Pep posteerde hem na een geweldig jaar (Spaanse beker, Spaans kampioenschap en Champions League) weer op de flank omdat Eto’o nog een seizoen bij de club zou blijven. De Fransman mistte echter de snelheid en het uithoudingsvermogen om nog op de flank te spelen. Het werd een teleurstellend seizoen voor Henry en hij verkaste uiteindelijk naar New York Red Bulls.

Eto’o, ego boven team

In het jaar dat Eto’o bleef kreeg Guardiola ook bonje met de man uit Kameroen. Een voorval op de training, waarbij ze van mening verschilden, zorgde er uiteindelijk voor dat het tussen de twee nooit meer goed is gekomen. Pep zette tijdens een wedstrijd Messi in de spits en gebruikte Eto’o als rechtsbuiten. Dit pakte uiteraard niet goed uit en hij werd gewisseld. Toen Guardiola hem na de wedstrijd tekst en uitleg wilde geven was het voor Eto’o voorbij. Hij negeerde zijn coach volledig en bleef in gesprek met Abidal. Eto’o ging wel door met scoren maar vierde deze doelpunten vaak alleen. Ook had hij zijn zinnen gezet op de prijs voor Europees topscorer. Scoren werd een obsessie en na een ruzie met medespeler Eidur Gudjohnson over een al dan niet ontnomen scoringskans kon hij de prijs wel vergeten. Ondanks het doelpunt in de finale van de Champions League van 2009 en lovende woorden van de trainer werd hij in de zomer van 2009 vervangen door Zlatan.

Ibrahimovic, een mislukt huwelijk

Ook de relatie tussen Guardiola en Ibrahimovic was op zijn zachtst gezegd goed te noemen. Na een goede start van het seizoen waarin de Zweed regelmatig scoorde was het na de winterstop afgelopen. Zlatan had het gevoel dat Xavi en Iniesta hem bewust oversloegen en daarentegen Messi zochten.Hij uitte zijn frustratie tegenover zijn ploeggenoten waarop Pep hem uitnodigde voor een lunch om met hem te praten. Het was inmiddels al te laat en na de winterstop zette Guardiola de Zweed, net als Henry en Eto’o, op de flank en Messi in de spits. De verhouding tussen Ibrahimovic en Guardiola was definitief verziekt. Een reeks incidenten zorgde ervoor dat Zlatan na de uitschakeling in de Champions League, die zomer werd vervangen door David Villa.

Villa, de uitzondering op de regel

Toen deed Guardiola iets opmerkelijks. Hij gebruikte Villa niet als diepe spits, zoals hij bij Valencia was gewend, maar hij werd direct op de linkerflank gezet en Messi fungeerde als valse spits. De rest is inmiddels geschiedenis. In het seizoen 2010/2011 werd hij landskampioen met Barcelona en had daarin een belangrijk aandeel met 18 goals. Ook won Barcelona de Champions League, Wereldbeker voor clubs, Europese Supercup en de Supercopa. In het seizoen 2011/2012 brak David Villa zijn linkerscheenbeen. Dit zorgde ervoor dat hij de rest van dit seizoen vanaf de kant moest toekijken.

Mandžukić, enfant terrible?

Na zijn overgang naar Bayern München in 2013 kreeg hij wederom problemen met één van zijn spitsen, Mario Mandzukic. In januari werd de aanvaller verweten te weinig inzet te tonen op de training, waarna Guardiola hem uit de ploeg verwijderde. De halve finale van de Champions League verliep desastreus. Real Madrid was met 0-4 te sterk in München en Pep wisselde in de rust al zijn spits.  Een paar weken geleden had hij de lange Kroaat niet opgenomen in de selectie voor de finale van de DFB Pokal. De coach liet weten dat er geen fysieke redenen aan deze keuze ten grondslag liggen. “Hij is in staat om te spelen, maar dit is mijn beslissing. Daar wil ik het bij laten”, aldus de Spanjaard. Het leek erop dat Mandzukic wegens disciplinaire redenen uit de selectie van de Zuid-Duitsers was gezet. In de finale speelde Guardiola wederom met een valse spits zoals bij Barcelona. Bayern won de finale na verlenging met 0-2.

Het lijkt er dus op dat Guardiola het niet altijd even makkelijk heeft met zijn spitsen. Laten we hopen dat Lewandowski, net als David Villa, het tegendeel kan bewijzen. Maar als we kijken naar de feiten dan is er weinig hoop voor de Poolse spits.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s