Nieuw systeem, of toch niet?

5-3-2 systeem

Het Nederlands elftal treedt morgenavond, in de tweede oefenwedstrijd voor het WK, aan tegen Ghana. Bondscoach Louis van Gaal gaat dat waarschijnlijk weer doen in een voor Nederlandse begrippen nieuw tactisch systeem. Maar hoe nieuw is dat systeem eigenlijk?

In de finale van het WK 1986 trad West-Duitsland aan in een 3-5-2 formatie. Ook op het WK 1990 hield West-Duitsland vast aan een 5-3-2 systeem en won er zelfs de titel mee. Aan hun succes lag vooral fysieke kracht ten grondslag. Johan Cruijff heeft zich hier al eens tegen uitgesproken. Hij noemde de vervanging van de buitenspeler door de opkomende vleugelverdediger ‘de dood van het voetbal’.

Op het WK van 2002 speelde Brazilië in een 5-3-2 systeem en won eveneens de FIFA Wereldbeker. Met Roberto Carlos en Cafu als opkomende backs wonnen zij de finale van Duitsland 0-2. Dit systeem kon ook makkelijk worden veranderd in een 5-2-3.

De bedoeling van het systeem bij Oranje is om meer defensieve zekerheid in te bouwen. Dit heeft de bondscoach geconcludeerd n.a.v. ‘de profielschetsen’. Hij is vast tot de conclusie gekomen dat een 4-3-3 te kwetsbaar zal zijn tegen een land als Spanje. Toch is dit systeem ook kwetsbaar in vele opzichten.

Mocht Oranje namelijk aantreden tegen een formatie 4-5-1, dat eenvoudig terug te brengen is naar 4-3-3, dan kunnen er problemen ontstaan. Nederland moet dan zijn vleugelverdedigers, in dit geval Janmaat en van Aanholt zoals het eruit gaat zien, gebruiken om de buitenste middenvelders annex vleugelspitsen van de tegenpartij te dekken. Nederland gebruikt dan vijf spelers om drie aanvallers tegen te houden. Op het middenveld staan dan drie spelers van Oranje tegen drie spelers van de opponent. Voorin staan dan twee aanvallers tegenover vier verdedigers. De twee vrije verdedigers zijn de spelers aan de zijkant. Een van deze verdedigers kan dus doorschuiven naar het middenveld waardoor er achterin nog steeds drie verdedigers voor de twee aanvallers overblijven.

De tegenstander zal dus op balbezit kunnen spelen en het spel bovendien beter breed kunnen houden. Nederland kan daarentegen een van de centrale verdedigers doorschuiven naar het middenveld, maar dan is het probleem dat Oranje vier centrale middenvelders heeft en het spel onvoldoende breed zal kunnen houden. Is het dan niet handiger om met een extra verdedigende middenvelder te spelen?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s