Kuipers brengt bloedhete strijd tot een goed einde

engeland-italie

Het was 0:00 uur en pikkedonker in Nederland. Aan de andere kant van de wereld trapte op dat moment Engeland af tegen Italië. Het treffen tussen de twee grote voetbalmachten vond plaats in het bloedhete Manaus op ongeveer 4 uur vliegen van Rio. De stad ontleent zijn naam aan een indianenstam Manaó, ligt midden in het Amazoneregenwoud, en is alleen per boot of vliegtuig te bereiken. De wedstrijd werd door de hele wereld met grote interesse bekeken. Wij Nederlanders hadden extra aandacht voor deze wedstrijd omdat Björn Kuipers de arbiter van deze match was. De afgelopen dagen waren er tijdens dit WK veel scheidsrechterlijke dwalingen te bespeuren en was er dikwijls kritiek op de leiding. Vanavond bewees Kuipers het tegendeel en liet zien klaar te zijn voor misschien wel een volgende topwedstrijd. 

Stadion Manaus

Voor de wedstrijd zagen we verschillende supporters die het zichtbaar warm hadden. Dit was al een voorteken wat de spelers te wachten stond. Het tempo van de wedstrijd was daarom ook erg laag in het begin. Italië mocht het spel maken van Engeland en loerde zelf op de counter. Met een aantal afstandsschoten waren de Three Lions toch gevaarlijk voor het doel van Sirigu. Er werd in balbezit veelvuldig getemporiseerd door de ploeg van Cesare Prandelli. Dit vanwege de zware klimatologische omstandigheden. De Italianen werden na 18 minuten voor het eerst gevaarlijk door een afstandsschot van Candreva dat met moeite werd gepareerd door Joe Hart. Een paar minuten later probeerde Mario Balotelli het met een schot vanaf 25 meter maar de bal vloog hopeloos over. In de tegenstoot was er een mooie actie van Danny Welbeck aan de rechterkant maar zijn voorzet  kwam net niet bij Sterling.

openingsgoal marchisio

Nadien zakte het tempo van de wedstrijd even en werd er door beide ploegen weinig tot geen druk gezet. Uit een corner kwam Italië daarna toch op 0-1. Deze werd kort genomen en na een mooi overstapje van Pirlo zorgde Marchisio met een geplaatst schot voor de bevrijdende openingstreffer (zie foto). Engeland kwam direct met een antwoord via een mooie voorzet van Rooney die door Sturridge geweldig werd binnengeschoten. Opmerkelijk aan dit doelpunt was dat fysiotherapeut Gary Lewin zijn enkel brak na het iets te uitbundig vieren van deze goal. Hierna was Italië in de extra tijd nog dichtbij een voorsprong met kansen voor Balotelli en Candreva maar deze inzetten werden door red. Jagielka en de paal gered.

1-2 Mario Balotelli

Na de rust kwamen de Engelsen beter uit de kleedkamer en stuitte Sturridge met een afstandsschot op Sirigu die de bal tot hoekschop moest verwerken. In de daaropvolgende aanval kwam Italië wederom aan de leiding door een goal van Mario Balotelli na een fantastische indraaiende voorzet van Candreva. Vervolgens ging Engeland op zoek naar de gelijkmaker en kreeg met Rooney een levensgrote kans op de gelijkmaker. De spits van Manchester United schoof de bal, na een steekbal van Baines, echter net naast het doel van de Italianen. In het vervolg van de wedstrijd kwam Engeland nog tot een paar knallen van afstand maar de Azzurri, met Pirlo, Darmian en Candreva als uitblinkers, kwam niet echt meer in gevaar. Het slot  van de partij was voor Andrea Pirlo, die in de extra tijd een vrije trap op de lat schoot.

Engeland staat donderdag in São Paulo tegenover Uruguay dat met 1-3 verloor van Costa Rica. Dit lijkt dus nu al een sleutelwedstrijd te gaan worden voor beide ploegen. Italië treedt een dag later in Recife aan tegen Costa Rica en gaat voor de koppositie in groep D. Als Andrea Pirlo zo speelt als vandaag dan is de volgende ronde een feit voor de Squadra Azzurra.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s