Engeland weer de schlemiel

De laatste tien jaar was de kwartfinale het hoogst haalbare voor The Three Lions op een groot toernooi. Dit was één keer op een WK (2006) en twee keer op het EK (2004 en 2012). Het sportieve dieptepunt in dit afgelopen decennium  was dat de Engelsen zich niet wisten te kwalificeren voor het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Na het verlies van  afgelopen donderdag tegen Uruguay (2-1) en de winst van Costa Rica op Italië (0-1) is het al zeker dat Engeland is uitgeschakeld in de groepsfase. De Engelsen hebben dus nu al twee wedstrijden verloren en een negatief doelsaldo van 2-4. Een nieuwe tegenvaller voor het land waar voetbal vermoedelijk is ontstaan. Wat is het toch met Engeland en toernooien? 

teleurstelling

Het is al vaak geopperd dat de competitie in Engeland vol zit met buitenlanders en dat dit de ontwikkeling van Engelse jeugd in de weg staat. Clubs geven enorme bedragen uit om de beste spelers naar de Premier League te lokken. De grote exponenten van deze ontwikkeling zijn de laatste jaren zonder twijfel Chelsea en Manchester City.

De club uit Manchester had afgelopen seizoen een negatief transfervermogen van £89.800.000. Het jaar daarvoor was dit £14.000.000 en nog een jaar eerder was dat zo’n £48,250,000. In die drie seizoenen werd de club twee keer landskampioen. Het algemene beeld is dan ook dat The Citizins de titels hebben gekocht. Daarom is er bij tegenstanders en publiek weinig sympathie voor de club uit het oosten van Manchester.

Chelsea maakt het zo niet nog bonter getuige de volgende cijfers. Het afgelopen seizoen was het negatief transfervermogen £53,059,000, het seizoen 2012/2013 was dit £72,000,000 en het seizoen dáárvoor £63,200,000. Deze jaren leverde de club geen landstitel op maar wel een Champions League en Europa League. In die twee finales waren Ashley Cole, Frank Lampard, Ryan Bertrand en Gary Cahill de enige Engelsen in het elftal van de Londenaren.

Suarez troost Gerrard

Het mooiste moment van afgelopen donderdag was toch wel de ontlading bij de Uruguayanen en dan vooral de emotie bij Luis Suárez. De sterspeler onderging op 22 mei een meniscusoperatie aan zijn linkerknie. Zes weken later stond hij op het veld tegen Engeland en maakte beide doelpunten voor La Celeste.  Het troosten van Gerrard door zijn ploeggenoot van Liverpool was zo niet nog mooier. De Engelsman besefte zich op dat moment misschien wel dat dit zijn laatste WK was en deze als een nachtkaars dreigt uit te gaan. Suárez voelde dit goed aan en liep naar hem toe met een flesje water in zijn hand. Waar een aantal spelers van Engeland alleen een hand kregen, wreef de Uruguayaan even over de kruin van de 34-jarige middenvelder en drukte hem zachtjes tegen zich aan. Het gebaar zat tussen troosten en verontschuldigen in. Een prachtig moment dat eeuwig leek te duren maar in werkelijkheid nog geen drie seconden aanhield.

Beide spelers treffen elkaar na de zomer weer bij hun club Liverpool. Gerrard als schlemiel en Suárez misschien wel als wereldkampioen. Wie zal het zeggen?

Bron: http://www.transferleague.co.uk/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s