Defensief Nederland als groepswinnaar door

Het Nederlands elftal heeft gisteren de achtste finales als groepswinnaar bereikt. Chili werd met zeer verdedigend spel vakkundig opzij gezet (2-0). Een ingestudeerde hoekschop en een counter waren er voor nodig om de Chilenen op afstand te houden. La Roja stelde daar bar weinig tegenover. De Zuid-Amerikanen kwamen niet verder dan één schot op doel en zes schoten naast het doel. Oranje speelde weer in het 5-3-2 systeem, dit tot grote ergernis van de Chileense bondscoach Jorge Sampaoli. “Ze wilden alleen maar verdedigen”, verklaarde de trainer uit Argentinië onder meer.  “Ze hielden wel 9 of 10 spelers achter de bal.”

1-0 kopbal Leroy Fer

Bondscoach Louis van Gaal begon met Dirk Kuijt als linksback om de opkomende Chileense rechtsback Mauricio Isla uit de wedstrijd te halen. Dit pakte goed uit waardoor het aanvalsspel van de Chilenen deels werd lamgelegd. Waar Chili tegen Spanje nog vooral hoog druk kon zetten en de opbouw van Spanje vastzette, moest het gisteren het spel zelf maken. Hier had de equipe van Sampaoli zichtbaar moeite mee. De defensieve muur die Oranje had opgetrokken kon niet worden geslecht en er werd weinig tot niets gecreëerd. Dit gold evenwel voor Oranje maar in de 77e minuut kwam daar een einde aan. Na een ingestudeerde corner werd de bal door Janmaat voor het doel geslingerd en kopte de ingevallen Leroy Fer de bal achter keeper Claudio Bravo. Vervolgens was het in blessuretijd Memphis Depay die op aangeven van Robben voor de eindstand zorgde na de zoveelste messcherpe counter dit toernooi.

Depay viert zijn doelpunt tegen Chili

De fysieke en mentale hardheid die de spelers van Oranje gisteren aan de dag legde, waren van een bijzonder hoog niveau. Waar vooraf wel getwijfeld werd aan sommige spelers lieten ze nu zien een team te zijn en straalden ze dit ook uit. De grote exponenten van deze hardheid zijn toch wel Nigel de Jong en Ron Vlaar. Zij weten wat er gevraagd wordt op het allerhoogste niveau en brengen dit ook over op de minder ervaren spelers. Met een overtreding of duel houden ze iedereen wakker en laten ze zien dat er op bepaalde momenten een schepje bovenop moet.

tackle Nigel de Jong

Tenslotte valt op dat er de bereidheid is om ten koste van alles een wedstrijd binnen te slepen. Iets wat het Nederlands elftal lang ontbeerde. Het is daarom goed mogelijk dat ook de Mexicanen zich gaan stukbijten op deze manier van spelen. Door Willem Vissers in de Volkskrant gekscherend ‘poldercatannacio’ genoemd. Hulde!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s