Zwart gat

Na drie weken onafgebroken voetbal kijken, weinig slapen, vroeg opstaan en hard werken is er vandaag eindelijk een rustdag. Of toch niet?

rustdag

Het is donderdagavond 12 juni 2014 en het WK gaat eindelijk van start met de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië. Zo’n drie weken, 48 wedstrijden en 4320 minuten later wordt er 24 uur niet gevoetbald. De afgelopen weken heb ik in een roes geleefd en is de WK-koorts in het land tot ongekende hoogte gestegen. Het toernooi is veel vermakelijker dan de editie van 2010 in Zuid-Afrika. Daar ligt voor mij vooral het hoge doelpuntgemiddelde aan ten grondslag. Want voetbal is pas leuk als er ook wordt gescoord vind ik. De doelpunten van smaakmakers als Neymar, Messi, Robben en Benzema  zorgen voor een hoge amusementswaarde. Verrassingen als Costa Rica, Algerije en de Verenigde Staten die doorgaan naar de achte finales maken het WK ook een stuk onvoorspelbaarder.

De prestaties van het Nederlands Elftal zorgen uiteraard ook voor vertier want de wedstrijden van Oranje zijn spectaculairder dan vier jaar geleden. Het treffen met Spanje zal tot in lengte van dagen herinnerd worden als de wedstrijd van de duikvlucht van Robin van Persie. Toch is er veel kritiek op de speelwijze en het lage percentage balbezit. Desalniettemin vond ik de poulewedstrijden in 2010 saaier dan die van nu. We hadden wel meer de bal maar het oeverloze rondspelen en zoeken naar een opening stoorde mij meer dan het loeren op de counter. Vooral de tweede wedstrijd in Zuid-Afrika tegen Japan was tenenkrommend en met de ogen dicht nog steeds saai en inspiratieloos.

Netherlands v Japan: Group E - 2010 FIFA World Cup

Komende zondag om 13:00 uur plaatselijke tijd wacht Mexico in het bloedhete Fortaleza. Mocht Oranje worden uitgeschakeld zullen de criticasters hun registers opentrekken en de speelwijze tot de grond toe afbranden. Ik vind dat de ploeg wat meer krediet verdient want de speelwijze is aangepast aan de kwaliteit van de spelers. Normaal is dit andersom maar in de korte tijd dat de bondscoach de jongens bij elkaar had is hij tot de conclusie gekomen dat dit onmogelijk was. De meeste spelers ontberen de kwaliteit om in het 1-4-3-3 systeem op internationaal niveau te opereren. In de voorbereiding op het toernooi was iedereen het erover eens dat de verdediging de achilleshiel van Oranje zou zijn. Louis van Gaal heeft met het 1-5-3-2 systeem het tegendeel bewezen. Als het Nederlands elftal met verdedigend voetbal de wereldtitel binnensleept vind ik het prima. Na 1974, 1978 en 2010 wordt het eens tijd voor resultaat i.p.v. mooi te willen voetballen. De Hollandse school is verheven tot een soort kunst waarbij het resultaat naar de achtergrond is verdreven. Niet weer een tweede plaats en in een zwart gat terechtkomen.

Vandaag lijkt het alsof de voetballiefhebbers ook in een zwart gat vallen met die ongewenste rustdag. Er is niets op t.v. en de programma’s over voetbal brengen ook weinig tot geen nieuws. Morgen daarentegen begint de knock-out fase van het toernooi, en kan iedereen weer opgelucht ademhalen met de wedstrijd Brazilië – Chili. All in one rythmn gaan we verder!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s