Vliegramp schokt wereld

Sinds gisteren is de wereld in de ban van de vliegramp in Oekraïne. Aangenomen wordt dat  pro-Russische separatisten een vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergehaald. Ongelooflijk dat zoiets  anno 2014 kan gebeuren. Premier Rutte was daarom ook furieus in zijn toespraak: “Als duidelijk wordt dat dit toestel is neergehaald, dan zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders worden opgespoord en berecht worden. Eerder zullen wij niet rusten. Dat zijn we de onschuldige slachtoffers en nabestaanden verplicht.” Aan boord van het toestel waren in totaal 282 passagiers en 15 bemanningsleden. Op dit moment is het zeker dat 189 Nederlanders zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash. Een grote klap voor de bevolking van ons land.

vliegramp oekraine afp 1

Toen ik het nieuws gisterenmiddag via de radio vernam, dacht ik gelijk aan een andere vliegramp dat ook diepe indruk maakte op een land. Deze koppeling maakte ik omdat bijna gelijktijdig Louis van Gaal werd gepresenteerd als nieuwe coach van Manchester United. Sir Bobby Charlton sloeg het geheel gade aan zijn zijde. Hij overleefde namelijk een vliegramp op 6 februari 1958. Een Brits toestel verongelukte toen  in een sneeuwstorm bij het opstijgen van het vliegveld van München. Aan boord waren o.a. de spelers en begeleiders van de Engelse voetbalclub Manchester United.

Manchester United had in de kwartfinale van de Europacup 1 gespeeld tegen Rode Ster Belgrado en was met een tussenstop in München op weg naar Engeland. Het opstijgen moest in verband met technische problemen tot tweemaal toe uitgesteld worden, waarna het bij de derde poging misging.

Het toestel ‘Elizabethan’ kwam tijdens de start niet van de grond, schoot vanaf de startbaan door een heken knalde op een nabijgelegen huis. In totaal kwamen er bij het ongeluk 21 passagiers en 2 bemanningsleden om het leven. Acht spelers van het team van Manchester United, bijgenaamd de Busby Babes, kwamen om het leven.

Duitse onderzoekers concludeerden dat een grote hoeveelheid ijs op de vleugels de oorzaak zou zijn geweest van het ongeluk. Engelse onderzoekers dachten echter iets anders. Deze dachten dat de grote hoeveelheid sneeuw op de startbaan de oorzaak was geweest van het feit dat het toestel niet kon opstijgen.

Van+Gaal+1+Charlton

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s